Vroeger was alles beter!
Jan Blom
10-09-2012 23:28
Zwarte Tulp

Op 11 september 1709 was de slag bij Malplaquet, in het kader van de Spaanse successieoorlog. Een slag die slechts in weinig schoolboeken over vaderlandse geschiedenis wordt beschreven. Toch was het een glorieuze overwinning van de Hollandse troepen, met steun van de Engelsen en Oostenrijkers, op de Fransen. Vroeger was alles beter. Het was overigens wel een pyrrhusoverwinning: van de Staatse troepen sneuvelden 2380 soldaten, en raakten er 6080 gewond; een verliespercentage van meer dan 50. Dat dan weer wel.
Maar we moeten verder. Op 11 september 1946 begon de operatie Zwarte Tulp, die als doel had ongeveer 25.000 Duitsers uit Nederland te verwijderen. De meesten van hen waren al lang voor 1940 naar Nederland gekomen. Uiteindelijk werd de actie de kop ingedrukt, onder meer op instigatie van de roomskatholieke kerk. Overigens te laat voor 3691 Duitsers die al gedeporteerd werden en hun bezittingen kwijtraakten.
Op 11 september 1973 werd het presidentiële paleis in Santiago de Chile gebombardeerd door militairen die een koep aan het plegen waren. President Salvador Allende pleegde waarschijnlijk zelfmoord; hij zou zichzelf door het hoofd geschoten hebben met de AK47 die hij van zijn vriend Fidel Castro gekregen had. De macht werd overgenomen door een junta onder leiding van generaal Pinochet, naar verluidt met steun van de CIA.
Op 11 september 1975 nam de Tweede Kamer de wet aan betreffende de stichting van de Rijksuniversiteit Limburg, tegenwoordig bekend als Maastricht University. Raar taaltje, dat Limburgs. Op 11 september 1987 voerde president Reagan 911 in als nationaal emergency phone number in de Verenigde Staten. Op 11 september 1998 publiceerde onafhankelijk aanklager Kenneth Starr zijn rapport over de Lewinsky affaire. Hij kwam tot de conclusie dat president Bill Clinton zich schuldig had gemaakt aan meineed, beïnvloeding van getuigen, tegenwerking van gerechtelijk onderzoek, misbruik van zijn macht en nog zeven possible impeachable offences. De gemiddelde Amerikaan dacht: zo wat?
Op 11 september 2001 kaapten terroristen van Al Kaida vier vliegtuigen, en vlogen daarmee de twee torens van het WTC en het Pentagon binnen; het vierde vliegtuig was mogelijk op weg naar het Witte Huis maar stortte neer voor het daar aan kwam. De president was die ochtend in een school in Florida waar hij een leesles bijwoonde. Hier krijgt hij het nieuws te horen van zijn chief of staff Andrew Card. Voor het liedje van vandaag gaan we nog even terug naar Bill Clinton.

Morgen: Respect!
Bert Westerkamp
10-09-2012 11:07
Dat klopt maar Stalin zat niet in Spanje en de keus was tussen Engeland en Spanje. Trouwens in 1967 was Stalin al jaren dood.
Paul Bierenbroodspot
10-09-2012 10:50
Franco was maar een hele kleine jongen vergeleken met Stalin.
Bert Westerkamp
10-09-2012 10:16
Als het alternatief voor Engels Spaans is, wel van dat alternatief wordt je ook niet echt vrolijk!Vooral niet in 1967(Franco).
Arie de Ru
10-09-2012 08:51
Zeg
Arie de Ru
10-09-2012 08:51
za: ah, dan kan ik dus ook zeggen: de dood treft mijn huis. Of: de dood heeft het hoekhuis verderop getroffen. Zegt heeft de dood jouw vakantiehuis welles getroffen?
Het Lincolncitaat hadden we al eens behandeld. Er is een Dylan-aanvulling.
Dock of the bay? Doe mij: havenhoofd.

zo: op zn knieën zinken? Heb ik nevernooitniet van gehoord. Vallen doen.
Ah, daar hebben we Co S weer. De uitvinder van de humor die niet om te lachen is. Amsterdamse humor heet dat geloof ik.
Jan Blom
09-09-2012 23:08
Advocaat!

In 1980 was er in British Columbia (Canada) een grote bosbrand, die veel schade veroorzaakte. De brand bleek aangestoken te zijn. De politie had al spoedig een verdachte gearresteerd. Tijdens de ondervraging op het bureau zonk de verdachte op zijn knieën, vouwde zijn handen, sloot zijn ogen, en bad hardop: ‘God, laat me hier alstublieft mee wegkomen’. Het gebed was opgenomen op de band, en de aanklager dacht hiermee voldoende bewijs te hebben voor de schuld van de verdachte. Maar de advocaat van de man redeneerde dat gesprekken tussen verdachten en hun advocaat niet mogen worden afgeluisterd, en dat informatie uit dergelijke gesprekken niet als bewijs mag dienen. De verdachte had God als zijn advocaat aangeroepen. De rechtbank honoreerde deze zienswijze, en sprak de man vrij. Vroeger was alles beter. Helaas ging de aanklager in hoger beroep, en het Appeal Court van British Columbia oordeelde dat God geen persoon is in zin der wet, en dus niet als advocaat mag worden aangemerkt. De verdachte werd alsnog veroordeeld.
Maar we moeten verder. Op 10 september 1945 werd de Noorse oorlogspremier en collaborateur Vidkun Quisling ter dood veroordeeld. Een maand later werd hij gefusilleerd. Op 10 september 1952 kreeg de staat Israël door West-Duitsland 540 miljoen dollar aangeboden als Wiedergutmachung voor de misdaden van de Nazi’s. Op 10 september 1967 stemde de bevolking van Gibraltar tegen aansluiting bij Spanje. Niet goed wijs; wie wil er nu Engels zijn als er een alternatief is? Op 10 september 1989 kwamen honderden Oostduitsers via Hongarije naar het Westen. De meesten kwamen per bus, maar er waren er ook die per limousine reisden.
Jarige van de dag is Co Stompé, ook bekend als The Matchstick. Vroeger reed hij in Amsterdam op tram 14; sinds hij tot 501 heeft leren tellen is hij professioneel pijltjesgooier in de kroeg. Hij wordt altijd in de eerste ronde uitgeschakeld zodat hij daarna op kan treden als co-commentator voor SBS-6. Heilige van de dag is Sint Ignatius Jorjes, die in 1622 op 4-jarige leeftijd in Nagasaki werd onthoofd omdat zijn ouders probeerden Japanners te bekeren tot het christendom.
In Japan is het vandaag Dichtersfestival. In Tibet is het Rustdag. In Belize, Gibraltar en Bulgarije is het Nationale Dag, en in Afghanistan is het Dag van de Nationale Vergadering. Bij de Navajo indianen begint vandaag het Zingfestival. En dan zingen ze het liedje van vandaag.

Morgen: Zwarte Tulp!
Jan Blom
08-09-2012 23:11
Dock of the bay

Vandaag is dubbelnegendag. Lang geleden was er een heks die de Chinese boer Sun Go waarschuwde dat op dubbelnegendag de dood zijn boerderij zou treffen. Dus Sun Go, ook niet gek, trok met zijn familie de bergen in. Toen hij op tiennegendag terugkwam waren al zijn beesten dood, maar Sun Go en zijn familie hadden het overleefd. Dus dat was goed. Hadden wij vandaag de dag nog maar zo’n heks om ons te waarschuwen voor gevaar. Vroeger was alles beter. Tot op de dag van vandaag gaan Chinezen op dubbelnegendag naar hooggelegen plaatsen, of als die niet in de buurt zijn, dan laten ze vliegers op. Dat is blijkbaar een acceptabel alternatief.
Dubbelnegendag, dat wil zeggen dat er nog 113 dagen te gaan zijn dit jaar. Dat gold op 9 september trouwens ook in alle vroegere jaren. Het besef dat het eind van het jaar met rasse schreden naderde heeft onze voorouders aangezet tot grote daden. Zo besloot op 9 september 1776 het Amerikaanse congres dat het land niet langer United Colonies zou heten maar United States of America. Op 9 september 1867 werd het Groothertogdom Luxemburg onafhankelijk van België. Op 9 september 1892 ontdekte de Amerikaanse astronoom Edward Barnard een derde maan bij Jupiter, te weten Amalthea. Wat is dat nou voor een idiote maan? Het ding is niet rond, en het kaatst niet eens fatsoenlijk wit licht terug. Ik zou me kapot schamen als dat een maan van de aarde was.
In Korea is het vandaag Chusok feest. In Geneve viert men vandaag het Bloemen- en Tuinfestival. In Noord-Korea en Tadzjikistan is het Onafhankelijkheidsdag. In Grand Forks (North-Dakota) is het Potato Bowl, en in de rest van de Verenigde Staten is het Wyatt Earp Prime Beef Day. De mensen zijn daar niet helemaal goed, in de Verenigde Staten. Jarige van de dag is Otis Redding (1941), die vaak op het dok van de baai zat. Niet dat hij daar iets bijzonders te doen had, maar gewoon om het liedje van vandaag te zingen.

Morgen: Advocaat!
Arnoud van Vliet
07-09-2012 22:40
Bijhakken?
Jan Blom
07-09-2012 22:17
Vandaag maar wat vroeger; het is tenslotte vrijdagavond in Barcelona.

Luren

Onze roomskatholieke medemensen vieren vandaag de geboorte van Maria, de moeder van baby Jezus. Een niet bij name genoemde heer in Frankrijk had namelijk op de avond van 8 september 695 een fraai gezang gehoord. Toen hij omhoog keek zag hij engelen, die zongen dat het een aard had. Dus hij informeerde wat er aan de hand was. Waarop de engelen zeiden dat ze zongen om de verjaardag van Maria te vieren. Kom daar nu eens om. Tegenwoordig zingen engelen alleen nog maar over Ajax. Vroeger was alles beter.
Nou ja, misschien niet helemaal alles. Op 8 september 70 namen de Romeinen Jeruzalem in, en verwoestten de tempel. Alleen wat nu bekend staat als de klaagmuur lieten ze overeind staan. Op 8 september 1664 veroverden de Engelsen Nieuw Amsterdam, en op 8 september 1760 Montreal.
Nu gaan we het eens hebben over mensen in de luren leggen. ”You can fool some of the people some of the time, but you can’t fool all the people all the time” Zo luidt een citaat uit een beroemde toespraak van Abraham Lincoln , gehouden op 8 september 1858. Zo kan het dus ook. Honest Abe was een verklaard tegenstander van het voor de gek houden van mensen. Mooie politicus. Eveneens een groot tegenstander van gebrek aan transparantie was Michelangelo Buonarotti, die op 8 september 1504 het beeld van David onthulde. Zo transparant hoeft het van mij nu ook weer niet. Michelangelo had er drie jaar over gehakt. Had hij toch ook wel tijd kunnen maken om er een zwembroek bij te hakken, zou ik zeggen.
Grote hoogte in het foelen van mensen bereikte Leni Riefenstahl, overleden op 8 september 2003, 101 jaar oud. Haar films, Triumph des Willens en Olympia, zijn door de Nazi’s als propagandamateriaal gebruikt. Naar haar zeggen had ze zich die mogelijkheid niet gerealiseerd. Ja hoor. Still crazy after all these years, om Paul Simon maar weer eens te citeren.

Morgen: Hond van de baai!
Arie de Ru
07-09-2012 11:36
Mooi en lillek, dan zitten we meer in de literatuur dacht ik.
Jeroen Makkinje
07-09-2012 11:24
Volgens mij is het alleen maar lelijk; iets als:

1927 overleed Thomas, en moest zij in haar eentje ....

lijkt mij correct. Ook is de volgende zijn correct:

1927 overleed Thomas, en sindsdien hield zij in haar eentje ....

Jeroen
Arie de Ru
07-09-2012 09:26
Zinnen waar iets mee is kan ik nooit goed benoemd krijgen: ongeoorloofde samentrekking? Anakoloet? Op zich natuurlijk heel juist: de zaak loopt niet en we geven er dan ook maar geen naam aan. Als we fouten hun eigen naam moeten gaan geven, waar zijn we dan helemaal mee bezig?
Jan Blom
07-09-2012 09:20
Hm. Ja. In 1927 overleed Thomas. Na zijn overlijden hield ...
Arie de Ru
07-09-2012 08:12
Geen zeugma is het, maar wel verkeerd.