3e CNE NK Rapid 3 december
Jaap Amesz
07-12-2017 13:22
Ik heb niet eens gekeken op de site van het CNE NK Rapid, in ieder geval was op chess24 alles picobello met tussenstanden en live games geregeld.

Eerder werd op schaaksite in een comment gereageerd met de vraag of het "CNE NK" iets anders is dan een "NK" van onze bond.

@ Robert, was dit nou een NK officieel vanuit de bond?
Opbouwende kritiek
07-12-2017 12:10
Wat mij betreft is het een vooral gemiste kans, in het bijzonder vanuit het perspectief van de sponsor. In tegenstelling tot veel andere sporten heeft de schaaksport juist het kenmerk dat de verslaggeving achteraf nog lange tijd heel veel waarde kan hebben. Als er een mooi verslag van dit toernooi zou zijn (en dat kan nog steeds worden gemaakt!) dan is de tijd waarin schaakliefhebbers hiervan kunnen genieten (en op die manier met de sponsor kennis kunnen maken!) waarschijnlijk vele malen langer dan dat het toernooi zelf heeft geduurd.

Het is daarom niet goed te begrijpen dat er enerzijds wel heel veel tijd, geld en energie wordt gestopt in de organisatie van een mooi schaakevenement, maar anderzijds wordt "vergeten" om de relatief makkelijke vruchten hiervan te kunnen plukken door een goede verslaglegging.

Tot slot vraag ik me af hoe de KNSB hier tegenaan kijkt. Ik neem aan dat het NK Rapid is georganiseerd onder auspiciën van de Nationale Schaakbond. Maar ook op de website schaken.nl kan ik niets terugvinden over dit Nationale Kampioenschap. Dat vind ik opmerkelijk.
Peter Dekker
07-12-2017 10:06
Klopt helemaal Marcus, ik vind het erg fijn hier in Indonesia het Nederlandse schaakleven te blijven volgen. Naast een aantal familieleden heb ik ook veel vrienden in de schaakwereld.
Ik ben dan ook heel blij met alle mooie toernooien in Nederland die gul door sponsoren ondersteund worden.
En ja, dan kan ik teleurgesteld zijn (gefrustreerd) als ik iets wil volgen en het gewoon niet kan.
Maar voor mij is het niet zo erg, ik kom er wel overheen en volgende week is er weer een ander toernooi. Doe wat met de kritiek en ga niet meteen de verdediging in. Je kan er voor komende edities van leren!
Sake Jan de Boer
07-12-2017 00:46
Ik heb mij uitsluitend verbaasd over het gebrek aan updates op de site: geen eindstanden, laat staan tussenstanden. Als niet-aanwezige maar wel geïnteresseerde vind ik zoiets anno 2017 inderdaad onvoorstelbaar en erg irritant. Aankondigingen te over van een inderdaad geweldig toernooi. Maar op het moment supreme en zelfs tot ver daarna tast je volkomen in het duister. Erg slecht. Dat is harde kritiek maar beschouw het asjeblieft ook als positieve kritiek. Het bewijst juist dat niet alleen de bezoekers maar ook niet-bezoekers (een veelvoud daarvan misschien!) hartstikke geïnteresseerd zijn in jullie mooie toernooi! Dat de organisatie voor de rest uitstekend was geloof ik zonder meer.
Marcus Driessen
07-12-2017 00:02
Na zoveel vriendelijke woorden kan ik wel weer wat kritische noten kraken... De kwaliteit van de website staat helaas in schril contrast met de kwaliteit van de rest van de organisatie. Zeker met een IT-bedrijf als sponsor verwacht je beter. Ik heb tevergeefs gezocht naar een link naar de live-partijen. Opmerkelijk dat die er niet was. Ik vind het ook vreemd dat het welkomstwoord op de site van een (gesloten!) Nederlands kampioenschap in het Engels is.

Je kan klagen over de negativiteit van enkele reacties, Robert, maar je kan ook bedenken dat de waardering voor de organisatie er echt wel in grote mate is, maar dat er zeker ook verbeteringen mogelijk zijn. En het gezeik van Peter kan je ook als compliment opvatten. Hij wilde dolgraag weten hoe dat mooie toernooi van jullie was afgelopen!
Jaap Amesz
06-12-2017 21:40
Als organisator mag je toch juist blij zijn dat een externe schaaksponsor aangeeft dat er kosteloos verslagen kunnen worden gemaakt voor je evenement en dat te overleggen valt hoe of wat precies. Dan is aangeven uit het gesprek te vertrekken een slechte zet.

Natuurlijk kan er van alles gezegd worden over de initiële communicatie. Maar soms loopt het wat onhandig. Het zij zo. En nu weer zo goed mogelijk verder.

Zelf had ik ook (wellicht kritische) vragen aan Robert, maar dat staat los van de waardering die ik heb voor de inzet van iedereen die bijdraagt aan een leuke schaaksfeer.

Dus Robert, blijven communiceren. Ik ben je sowieso dankbaar.
Quote
06-12-2017 20:17
Kees, jouw “moet zelf een verslag publiceren op die website” klinkt wel wat anders. Content kopiëren (bv ook van 2700chess) is wel makkelijk.
August de Heij
06-12-2017 17:30
Het was een mooi schaakweekend, vanaf zaterdag de jeugd ABC-kwalificatie in de wiskunde-vleugel. Op zondag de Nederlandse top in een andere vleugel. In de kantine het Brainwave Rapidtoernooi twee groepen en in de aula ook nog een jeugd-GP.

Robert, zijn vader en andere vrijwilligers hebben heel hard gewerkt om dit allemaal mogelijk te maken. Ik denk dat het goed is om te benadrukken wat er goed is aan dit toernooi alvorens eventuele verbeterpunten te noemen. Bovendien is het wellicht prettiger om dit persoonlijk naar Robert te sturen.

Het is hier (en elders) vaak usance om eerst de grieven te noemen en later eventueel pas de nuance te brengen. Herkenbaar, maar niet altijd plezierig voor de geadresseerde. Ik ben wel blij dat die nuance volgt, we zijn allemaal mensen met passie voor het schaken.
Nazorger
06-12-2017 16:51
Conclusie, je hebt een top evenement waarbij je met verbeterde nazorg en website dus de perfectie benaderd. Klinkt al een stuk beter :)

Klassement en wat woorden direct op de website had voor een groot deel het zuur weggehaald. En Indonesië zorgt maar voor zichzelf.
Peter Dekker
06-12-2017 16:08
Thanks Johan, hier kan ik het echt niet zien...
Johan Hut
06-12-2017 16:08
Als ik op de link boven dit draadje klik, krijg ik onder andere dit te zien.

Peter Dekker
06-12-2017 16:04
Ja jongens, ik was inderdaad misschien wel een beetje te grof, maar na een uur zoeken en steeds op een site komen die hier in Indonesia niet te openen is, frustreert wel een beetje. Het is hier 7 uur later dus voor mij is 2.44 Nederland gewoon een nieuwe dag.
Ik weet alleen niet waarom, maar ik kan gewoon nog steeds niet op de website komen (403: Access Forbidden)
In het verleden toen ik nog in Nederland woonde heb ik veel toernooien georganiseerd (Leerdam, Acquoy) en vuistregel was uiterlijk 1 dag na het toernooi alles online. Ik snap dat het niet leuk is als je zo aangevallen wordt en wellicht moet ik iets terugnemen van mijn uitlating. Sorry, we doen het allemaal als vrijwilliger. Daar had ik even niet genoeg aan gedacht.
Helaas valt het niet mee om vanuit Indonesia als vrijwilliger te helpen met het toernooi (Dimitri), maar de mensen die mij kennen weten dat ik eigenlijk toen ik nog in Nederland woonde altijd wel bereid was een handje te helpen.
Alleen tot op heden kan ik niets terugvinden van de uitslagen, wie kan mij aan uitslagen helpen? Ik kom echt niet op de site...
Robert Ris
06-12-2017 16:04
@Kees Ik klaag niet, ik heb een topweekend gehad. Sterker nog jij en een paar anderen hier klagen dat het niet goed is bij ons.

Jullie kunnen toch zelf over het CNE NK Rapid schrijven als jullie dat willen (ja, ik zou dat fijn vinden!), net zoals dat jullie voor andere toernooien ook doen. Partijen, foto's en andere informatie is terug te vinden op de site.
Verder ben ik altijd bereikbaar om meer informatie te geven, indien nodig. Maar ik ben geen journalist die zelf een verslag maakt.

Maar als het toernooi niet belangrijk of interessant genoeg is voor jullie site, prima, is jullie keuze.

Tijd om het forum weer te verlaten en mijn tijd in positieve zaken te steken: de voorbereidingen voor volgend jaar!
Johan Hut
06-12-2017 15:25
Zoeken begint bij mij vaak op Schaaksite en daar zag ik na de aankondiging niets meer, maar toen bedacht ik dat ik via die aankondiging natuurlijk op de toernooisite kon komen (ja, dat is logisch) en daar vond ik scoretabel en partijen. Dat was gisteren (dinsdag). Voor mij was dat voldoende om mijn rubriek voor aanstaande zaterdag te schrijven.

Wat ik van Kees' opmerkingen zeker herken, is dat er toernooien zijn waar na de laatste ronde niet alles wordt bijgewerkt op de site, zelfs de stand niet. Hoe het bij dit toernooi was heb ik dus niet gezien, omdat ik gisteren pas keek.
Kees Schrijvers
06-12-2017 15:21
@Robert, sorry hoor maar eerst klaag je dat schaken.nl niets over het toernooi schrijft, je verwijst naar een Duitse website. Nu heb je het over een andere manier van verslag doen... Tja.

Ik schreef o.a. het volgende: Ik heb er helemaal geen moeite mee om samen te werken aan verslagen/analyses. Met Groningen zijn we in overleg over het komende toernooi. Wanneer we dit op tijd weten kunnen wij rekening houden met de personele bezetting..

Dus wij bieden je het aan om verslagen/analyses te maken. Kost je geen cent, dus waarom niet.