Vroeger was alles beter!
Edje
23-08-2012 23:29
Puik setje, Wilson en Tom!
Jan Blom
23-08-2012 23:21
Schoenloze Magnus

Op 24 augustus 1814 veroverden Britse soldaten onder generaal Ross het Witte Huis. Dat is te zeggen, het was toen eventjes niet meer het Witte Huis; dat werd het pas weer toen het later opnieuw werd gebouwd en witgeverfd. Hoe dan ook, president James en First Lady Dolley Madison ontsnapten net op tijd. Toen de Britten het Witte Huis betraden zagen ze een tafel gedekt voor een banket voor veertig personen. Ze genoten van het banket, en staken daarna het gebouw in brand . Gelukkig had Dolley een portret van George Washington en de Declaration of Independence meegenomen. Een koelbloedige dame, kom daar nu eens om. Vroeger was alles beter.
Hoewel, misschien niet helemaal alles. Op 24 augustus van het jaar 79 werden de steden Pompeii, Stabiae en Herculaneum verwoest door een uitbarsting van de Vesuvius. Ja, wie bouwt er dan ook een stad zo dicht bij een vulkaan? Bijna alle inwoners van genoemde steden kwamen om.
Op 24 augustus 1103 ging de Noorse koning Magnus III Berføtt de pijp uit. Zoals uit zijn naam blijkt droeg hij nooit schøenen. Hij veroverde de Orkney eilanden, de Hebriden en het Isle of Man. Daarna wilde hij ook nog Ierland veroveren, maar dat mislukte. In zijn laatste veldslag stak een Ierse soldaat een zwaard door zijn lijf. Het lijf van Magnus, dat is. Toen was hij dood. Dat zal hem leren. Het liedje van vandaag gaat ook over blote voeten.

Morgen: Een doortastend monarch!
Arie de Ru
23-08-2012 06:52
Openbare dronkenschap was natuurlijk al eerder vertoond, dus de zin verdient een herformulering.
(ergens gelezen: het zijn niet de mensen die de ufo's bedenken, het zijn de middelen)
Jan Blom
22-08-2012 23:24
A UFO over New York

Op 23 augustus 404 begon de belegering van Rome door de Visigoten onder koning Alaric. De Romeinen stonden op de stadsmuur te lachen om die barbaren die nooit de stad binnen zouden kunnen komen. Helaas, de volgende dag opende een verrader de Salarische poort (of zo, de Porta Salaria), en de Visigoten plunderden de stad gedurende drie dagen. Hoogmoed komt voor de val, dat zei mijn oma al. Een wijze vrouw. Kom daar nu eens om. Vroeger was alles beter.
Zoals op 23 augustus 1931, toen in Bled een dubbelrondig toernooi begon, met 14 deelnemers. Van de toenmalige wereldtop ontbraken alleen Euwe en Capablanca, die een maand tevoren nog een onderlinge tweekamp hadden gespeeld. Het toernooi werd een verpletterende zegetocht voor Aljechin, die ongeslagen bleef en 20,5 punten uit 26 partijen scoorde. Bogoljubow en Nimzowitsch werden op eerbiedige afstand tweede en derde met respectievelijk 15 en 14. Aljechin won 30.000 dinar. Interessant is ook dat hij bij dit toernooi voor het eerst openbare dronkenschap ten toon spreidde.
Op 23 augustus 1973 zag John Lennon uit het raam van zijn appartement in New York een UFO. Hij dacht bij zichzelf: What the Nixon is that?, zo vertelde hij later aan Andy Warhol. Hij maakte een serie foto’s, en toen het rolletje was ontwikkeld bleek er geen enkel beeld op te staan. Dat vond hij toch wel het ultieme bewijs dat het hier een echte UFO betrof. In het liedje van vandaag zingt Lennon over UFO's over New York.

Morgen: Schoenloze Magnus!
Jan Blom
22-08-2012 09:42
Een mooi filmpje.
Jan Blom
22-08-2012 09:39
Dat kan wel, maar het maakt toch een verkeerde indruk op onwetende omstanders. Dat ze denken: 'Die man zal wel heel blij zijn, dat hij loopt te zingen.' Terwijl de stotteraar in kwestie misschien wel bedroefd is.
Bert Westerkamp
22-08-2012 09:38
De laatste woorden van Richard III waren iets anders.
Arie de Ru
22-08-2012 09:04
Bewaker dubbelblij denk. Hij hoefde immers ook niet meer op te passen. Toch?
Als stotteraars ophouden te bestaan bij zingen, waarom zingen ze hun taal dan niet?
Arnoud van Vliet
22-08-2012 00:04
Goede timing van die Sint Symphorian. Syphilis was vandaag in het nieuws.
Jan Blom
21-08-2012 23:21
Bilocatie

Op 22 augustus 1195 werd Sint Antonius van Padua geboren. Hij kon op twee plaatsen tegelijk zijn. Hij stond eens te preken in een kerk in Padua, terwijl hij op hetzelfde moment met een monnikenkoor in een andere kerk psalmen stond te zingen. Lekker makkelijk. Voor sceptici is hier het bewijs. Hoe dan ook, vroeger was alles beter.
Niet meer onder ons sinds 22 augustus 1485 is koning Richard III van Engeland. Hij werd er in de slag bij Bosworth Field ingeluisd door zijn eigen garderegiment. Zijn laatste woorden waren ‘Treason! Treason!’. Daar had hij wel gelijk in, maar het hielp niet. Op 22 augustus 1780 kwam The Resolution, het schip van captain James Cook, terug in Engeland. Cook zelf was onderweg in Hawaii overleden. President George Washington bezocht op 22 augustus 1789 voor het eerst de Senaat for advice and consent, zoals ook in de Constitution voorgeschreven staat. Hij had na één bezoek al zo zijn buik vol van de senaatsvergaderingen dat hij nooit meer terug is geweest. Verdere contacten deed hij schriftelijk af. Een verstandig man, voor een politicus.
Op 22 augustus 1911 ontdekten suppoosten van het Louvre dat de Mona Lisa was gestolen. Als ik bewaker was zou ik daar blij mee geweest zijn; ik moet lang denken om een lelijker schilderij te kunnen noemen. Maar de medewerkers van het Louvre sloegen groot alarm; overigens aanvankelijk tevergeefs, pas twee jaar later werd de Mona Lisa teruggevonden. Wie daar alles van wil weten, en bovendien geïnteresseerd is in ongebreidelde fantasie, die moet vooral de Da Vinci Code lezen. Ruim 500 bladzijden gebazel en geleuter.
Jarige van de dag is Mats Wilander, door de umpires van Roland Garros vaak ten onrechte aangeduid als Jeu Wilander. Heilige van de dag is Sint Symphorian, beschermheilige van studenten en tegen syphilis. Ik zie de link niet, maar het is echt waar. Ook jarig zou vandaag zijn geweest bluesvirtuoos John Lee Hooker (1917-2001). Hij kon geen zin zeggen zonder te stotteren, maar zingen ging zonder probleem. Hij verzorgt het liedje van vandaag.

Morgen: UFO
Max Viergever
21-08-2012 22:28
Ook voor -el is er zoiets (evenals -le uit wiktionary, dus niet volledig betrouwbaar):

-el
Etymology From Middle English, from Old French -el (diminutive suffix), from Latin -ellus (suffix).

Suffix-el
Suffix, originally diminutive, in words of Latin or Romance origin.
cupel, chapel, tunnel
Max Viergever
21-08-2012 22:14
-le
Etymology From Middle English -el, from Old English -el, -il (diminutive suffix), from Proto-Germanic *-ilaz (diminutive suffix).

Suffix-le
A suffix forming diminutives from other nouns; compare -ling:
bramble, dimple, dingle, hatchel, hosel, hovel, gomeral, kernel, newel, nozzle, treddle
Arie de Ru
21-08-2012 15:12
Ik had het niet over -le, maar over -el. Dat verkleint in het Duits (Mädel, ik zoek er meer op) en het verkleinde vroeger ook in het NL: "Zo bestonden er in het Middelnederlands diminutieven op -el: bergel ‘bergje’, padel, cnapel"
De hele tekst vind je in de link.

Ook vind ik dit: Barthel: Englisch,Diminutiv von Bartholomew.
Jan Blom
21-08-2012 12:22
In het Engels is -let een verkleinende toevoeging (vgl piglet); -le ken ik niet als zodanig.
Arie de Ru
21-08-2012 11:52
Nee, je doet zeker niet gek, roep ik voor de beurt. -el is een van de talloze verkleinsuffixen, een onderwerp op zich. Verschilt ook sterk pert taal. Het Engels heeft er vrijwel geen, (ik ken -y), het Russisch heeft er talloze. Het zet ook verschillende verkleinuitgangen achter namen. Die uitgangen hebben dan allemaal hun eigen lading (bestraffend, liefkozend, kleinerend enz.)

Doe mij een wodka (een watertje) klinkt daar ook onschuldiger dan hier.