Zo kan het dus ook
Jan Blom
06-09-2011 22:42
Was de zesde september geen beste dag voor politici, van de zevende september kan hetzelfde gezegd worden voor muzikanten. Op 7 september 1978 overleed Keith Moon, drummer van The Who, en op 7 september 1979 Rita Hovink. Na haar overlijden, op 35-jarige leeftijd, werd haar single ‘Laat me alleen’ alsnog een hit. Zo kan het dus ook. Op 7 september 1996 werd rapper Tupac Shakur neergeschoten door iemand die onbekend wenste te blijven. Tupac overleed zes dagen later in het ziekenhuis.
Ook voor militairen ging er wel eens iets mis op 7 september. Op 7 september 1812 was de slag bij Borodino, waarschijnlijk de grootste veldslag uit de geschiedenis. Er deden ongeveer 250.000 soldaten mee aan de slag, evenveel Fransen onder aanvoering van Napoleon als Russen onder leiding van generaal prins Michail Koetoezov. De slag eindigde onbeslist, beide legers trokken zich aan het eind van de dag terug. Aan beide zijden sneuvelden ongeveer 30.000 man, waaronder 48 generaals. Dat zal ze leren. Wel een vrij zekere manier om van je verkering af te komen, natuurlijk. Dat dan weer wel.
Richard Vedder
05-09-2011 23:20
Mijn oma! Die had het pas zwaar op zes september 1942...
Jan Blom
05-09-2011 23:16
De zesde september is geen gezonde dag voor politici. Op 6 september 1566 overleed Suleiman de Grote, sultan van het Ottomaanse rijk. De Franse minister van Financiën Jean-Baptiste Colbert overleed op 6 september 1683. Naar hem is een kledingstuk vernoemd. Op 6 september 1701 overleed James II, de laatste roomskatholieke koning van Engeland. Hij was in 1688 tijdens de Glorious Revolution bedankt voor bewezen diensten, en vervangen door onze stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary, die samen koning werden. Zo kan het dus ook.
Op 6 september 1966 werd de Zuidafrikaanse premier Hendrik Verwoerd, de architect van de apartheid, tijdens een parlementszitting vermoord door de Mozambikaan Dimitrio Tsafendas. Volgens Wikipedia was het motief van Tsafendas niet geheel duidelijk. Het lijkt mij echter niet onwaarschijnlijk dat hij bezwaren koesterde tegen de politiek die Verwoerd uitdroeg. Tsafendas werd niet veroordeeld, omdat hij duidelijk zo gek was als een ui. Hij overleed op 81-jarige leeftijd in een psychiatrisch ziekenhuis.
Op 6 september 1901 werd de Amerikaanse president William McKinley tijdens de Pan-American Exposition in Buffalo (New York) neergeschoten door de anarchist Leon Czolgosz. De president overleed 8 dagen later aan zijn verwondingen. Met Czolgosz liep het minder goed af dan met Tsafendas. Hij werd een maand later gegrild op de electrische stoel in de gevangenis in Auburn. Er werd driemaal een spanning van 1700 volt op hem aangebracht. Toen was hij dood. Ja, committed a crime, broken the law, om met Paul Simon te spreken. Dat komt er nu van.
Paul Bierenbroodspot
05-09-2011 11:27
Geen gek idee...
Jan Blom
05-09-2011 00:06
Op 5 september 1899 overleed Sarah Emma Edmondson, die zich tijdens de Amerikaanse burgeroorlog verkleed als man had aangemeld bij het leger van de Unie, onder de naam Frank Thompson. Ze was een Great Pretender, net als Freddy Mercury, die geboren is op 5 september 1946. Frank Thompson speelde haar rol voortreffelijk, tot ze malaria kreeg en in het hospitaal zou worden onderzocht. Ze zag wel aankomen dat de dokter haar geheim zou ontdekken, dus smeerde ze hem, en liet zich als Sarah Edmondson behandelen in een burgerziekenhuis. Toen ze genezen was wilde ze zich weer bij het leger voegen, maar ze zag net op tijd posters hangen waarin opsporing werd verzocht van deserteur Frank Thompson. Omdat ze niets beters te doen had is ze toen maar getrouwd en moeder geworden van drie kinderen. Zo kan het dus ook.
Jochen Rindt was een Duits formule 1 coureur. Op 5 september 1970 verongelukte hij tijdens de training voor de Italiaanse Grand Prix. Typisch geval van slip slidin’ away, om met Paul Simon te spreken. De race ging natuurlijk gewoon door. Gelukkig had Rindt in voorgaande races al zoveel punten verzameld dat geen van de concurrenten hem nog in kon halen, zodat hij postuum kampioen werd. Dat dan weer wel.
Jan Blom
04-09-2011 10:06
Deep throat? Dat is toch een film? In de serie Debby does Dallas? Nooit gezien.
Arie de Ru
04-09-2011 09:25
Tweelingbroer om te zien; Eddie was wat jonger.
Arie de Ru
04-09-2011 09:23
Trouwens, Art is ook maar een klein menneke, maar naast Paul (eenmeterindevieftig) lijk je al gauw groot. Nog een trouwens: ik meen het hoofd van Simon te herkennen in Deep throat. Of is dat zijn tweelingbroer?
Johan Hut
03-09-2011 23:37
Ha, ik heb één fotocamera en daar moet je inderdaad een fotorolletje in doen voordat je kunt fotograferen. Als je het rolletje er weer uithaalt, moet ik het naar een fotowinkel brengen. Die stuurt het op naar een laboratorium en dan kan ik twee dagen later de foto's ophalen. Mijn buren waren stomverbaasd toen ze die camera zagen en ik de ingenieuze handelwijze uitlegde. Hadden ze nog nooit gezien.
De fotowinkel is inmiddels wel gesloten vanwege onvoldoende omzet. Gelukkig kan het ook via de HEMA, want daar hebben ze overal verstand van.
Jan Blom
03-09-2011 23:29
Op 4 september 1609 werd Manhattan ontdekt door Henry Hudson, naar wie later een baai vernoemd is. Hudsons schip heette The Half Moon. Dit plaatje klopt dus niet helemaal. Precies 172 jaar later, op 4 september 1781, stichtten 44 Spaanse kolonisten in Californië het stadje El Pueblo de Nuestra Senora La Reina de Los Angeles de Porciuncula. Het is sindsdien behoorlijk wat groter en smeriger geworden. Weer een hele tijd later, op 4 september 1886, was de slag bij Skeleton Canyon (Arizona). Daarmee kwam een eind aan dertig jaar opstand van de Apachen onder opperhoofd Geronimo. De Apachen gaven zich over aan kolonel Nelson Miles en zijn soldaten. Op het plaatje draagt hij het uniform van een generaal; hij is later gepromoveerd.
Nog twee jaar later, en dus te laat om al deze spannende gebeurtenissen vast te leggen, op 4 september 1888, registreerde George Eastman de merknaam Kodak, en kreeg hij een octrooi op de camera met een filmrolletje. Waar Paul Simon weer een hit aan te danken had. Hee, die lange zingt ook mee. Maar hoe dan ook, waar is het Kodak Worldwide Sales Office gevestigd? Juist, op Times Square in Manhattan. Daarmee is de cirkel rond. Zo kan het dus ook.
Arie de Ru
03-09-2011 11:33
Verder ben ik wel enigszins geëmancipeerd geloof ik, maar ik doe toch heerseres.
Arie de Ru
03-09-2011 11:32
Wo ist die Catherine gebliebm?
Jan Blom
03-09-2011 01:03
Sorry. Dat kan beter.

Op 3 september 1966 voltooiden John Ridgeway en Chay Blyth hun 91 dagen durende tocht per roeiboot over de Atlantische Oceaan. Bij hun aankomst stonden journalisten hen op te wachten met de vraag waarom ze aan de tocht waren begonnen. “Because afterwards, when I come into a room, people will say, there is the man who rowed the Atlantic”, zei Ridgeway. Een overtuigende reden. Zo kan het dus ook.
Een jaar later, op 3 september 1967, schakelde men in Zweden na een maandenlange voorlichtingscampagne, over van links- naar rechtsrijden. Sommige Zweden besloten echter niet mee te doen aan die flauwekul. Tja, als zo iemand een kamer binnenloopt, dan zegt niemand, kijk daar heb je de man die links bleef rijden. Er is toch veel ongelijkheid in onze wereld.
Dat blijkt ook uit het verhaal van Alexander Fyodorowich Ilyin-Genevsky. Sommigen van ons leren nooit schaken, maar Ilyin-Genevsky leerde het tweemaal. Voor de eerste wereldoorlog was hij als Alexander Ilyin lid van een ondergrondse organisatie van bolsjewieken. Daarom werd hij uit Rusland verbannen. Hij ging naar Geneve, waar hij deelnam aan het toernooi om het schaakkampioenschap van de stad. Hij won, en noemde zich sindsdien Ilyin-Genevsky.
Tijdens de eerste wereldoorlog kwam hij aan het front terecht, en raakte hij bij een gasaanval gevolgd door een shell shock zijn geheugen kwijt. Hij moest opnieuw leren schaken, te beginnen met de loop van de stukken. Met succes: in 1925 werd hij meester, en in 1927 won hij het eerste vakbondsschaakkampioenschap van de USSR. Op 3 september 1941 probeerde hij met enige tientallen anderen uit Leningrad te ontsnappen in een schip. Het schip werd geraakt door een Duitse bom. Ilyin-Genevsky kwam daarbij als enige opvarende van het schip om het leven.
Op 3 september 1499 werd Diane de Poitiers geboren. Op 19-jarige leeftijd werd ze als vrouw van de hertog van Valentinois geïntroduceerd aan het Franse hof. Op 35-jarige leeftijd werd ze weduwe, en spoedig daarna maitresse van de 16-jarige Henri d’Orleans, de latere koning Henri II. Deze trouwde om politieke redenen met Catherine de Medici, maar bleef zijn hele leven stapel op Diane. Zij werd algemeen beschouwd als de werkelijke heerser van Frankrijk. Ze had dan ook erg mooie ogen, om met Dr. Hook te spreken. De koning vertrouwde haar de kroonjuwelen toe, tot bittere jaloezie van Catherine. Zodra Henry II dood was werd Diane door haar rivale van het hof verbannen. Dat zal haar leren.
Jan Blom
03-09-2011 00:58
Op 3 september 1966 voltooiden John Ridgeway en Chay Blyth hun 91 dagen durende tocht per roeiboot over de Atlantische Oceaan. Bij hun aankomst stonden journalisten hen op te wachten met de vraag waarom ze aan de tocht waren begonnen. “Because afterwards, when I come into a room, people will say, there is the man who rowed the Atlantic”, zei Ridgeway. Een overtuigende reden. Zo kan het dus ook.
Een jaar later, op 3 september 1967, schakelde men in Zweden na een maandenlange voorlichtingscampagne, over van links- naar rechtsrijden. Sommige Zweden besloten echter niet mee te doen aan die flauwekul. Tja, als zo iemand een kamer binnenloopt, dan zegt niemand, kijk daar heb je de man die links bleef rijden. Er is toch veel ongelijkheid in onze wereld.
Dat blijkt ook uit het verhaal van Alexander Fyodorowich Ilyin-Genevsky. Sommigen van ons leren nooit schaken, maar Ilyin-Genevsky leerde het tweemaal. Voor de eerste wereldoorlog was hij als Alexander Ilyin lid van een ondergrondse organisatie van bolsjewieken. Daarom werd hij uit Rusland verbannen. Hij ging naar Geneve, waar hij deelnam aan het toernooi om het schaakkampioenschap van de stad. Hij won, en noemde zich sindsdien Ilyin-Genevsky.
Tijdens de eerste wereldoorlog kwam hij aan het front terecht, en raakte hij bij een gasaanval gevolgd door een shell shock zijn geheugen kwijt. Hij moest opnieuw leren schaken, te beginnen met de loop van de stukken. Met succes: in 1925 werd hij meester, en in 1927 won hij het eerste vakbondsschaakkampioenschap van de USSR. Op 3 september 1941 probeerde hij met enige tientallen anderen uit Leningrad te ontsnappen in een schip. Het schip werd geraakt door een Duitse bom. Ilyin-Genevsky kwam daarbij als enige opvarende van het schip om het leven.
Op 3 september 1499 werd Diane de Poitiers geboren. Op 19-jarige leeftijd werd ze als vrouw van de hertog van Valentinois geïntroduceerd aan het Franse hof. Op 35-jarige leeftijd werd ze weduwe, en spoedig daarna maitresse van de 16-jarige Henri d’Orleans, de latere koning Henri II. Deze trouwde om politieke redenen met Catherine de Medici, maar bleef zijn hele leven stapel op Diane. Zij werd algemeen beschouwd als de werkelijke heerser van Frankrijk. Ze had dan ook erg mooie ogen, om met Dr. Hook te spreken. De koning vertrouwde haar de kroonjuwelen toe, tot bittere jaloezie van Catherine. Zodra Henry II dood was werd Diane door haar rivale van het hof verbannen. Dat zal haar leren.
Rozemarijn Vos
02-09-2011 10:22
In de link nog meer info over Maggie Dickson.